utorak, 19. studenoga 2019.

ANA I MARKO U POSJETI ISTANBULU U TURSKOJ U VREMENU 18.10 – 21.10. 2018,GODINE


Ova turistička posjeta realizirana je putem Turističke agencije MONDO TRAVEL D.O.O. iz Zagreba, a posredstvom Turističke agencije iz Kutine u vlasništvu Mateje Šoufek.
                       Kutinska ekipa brojala je 10-tak osoba i to: bračni parovi Mikulić, Nježić, Janković, Ježo, te pojedinci Franjo Burigo, Ivan Molnar. Put od Zračne luke Dr. Franjo Tuđman u Zagreb do Zračne lule Mustafa Kemal Ataturk u Istanbulu realitiran Turskom Aviokompanijom TURKISH AIRLINES iz Istanbula. (Istim avioprijevoznikom smo se vratili iz Istanbula do Zagreba.
                       Do zračne luke u Zagrebu putovali smo u vlastitom aranžmanu, kao i povratak u Kutinu. Slika 1 prikazuje kutinsku ekipu u zračnoj luci u Zagrebu, kao i zrakoplov kojim smo letjeli za Istanbul. Poletjeli smo 18.10.2018.god. u 9sati i 15 min, po našem vremenu, a sletjeli smo u Istanbulu u 12 sat i 25 min po turskom vremenu.
                                                                                
                                               


Slika 1


U Zračnoj luci nas je dočekala turistička voditeljica Andrea Berković, koja nas je upoznala, uručila turske vize i sa nama putovala u Istanbul
Putovanje do Istanbula proteklo je relativno brzo, ali i vrlo ugodno, jer je turska aviokompanija vrlo osposobljena da putnicima osigura  udobnost, zadovoljstvo i sigurnost. Svako sjedalo imalo je i video pregled letenja zrakoplova, od pravca leta, visine, kao i mjesta iznad kojih se leti.
Osim navedenog, putnici si usluženim i jelom, što je danas u ovim uvjetima kod drugih kompanija vrlo rijetko. Na ovom letu hrana je servirana kada smo letjeli iznad Niša.
Slika 2 prikazuje detalje iz zrakoplova na letu za Istambul.

                                   


Slika 2

      Nakon slijetanja u zračnoj luci Kemal Ataturk u Istanbulu i ulaskom u sami zgradu radi osobne kontrole kontrole i čekiranja karti i drugih pojedinosti, sve nas je dojmila velika gužva putnika, ali i dobra organizacija i brzina obavljanja aerodrumskih protokola.
      Slika 3 ujedno pokazuje razliku između zračnih luka Zagreba i Istanbula.   
                                                                        




Slika 3

      Nakon slijetanja u zračnu luku u Istanbulu, te obavljenih svih formalnosti, autobusom smo se uputili u sam grad Istanbul i u Hotel Tiliju gdje nam je osiguran vrlo ugodan i udoban smještaj.
      Nakon obavljenih formalnosti na recepciji hotela i samog smještaja, odmah smo sa vodičem krenuli u obilazak mjesta sukladno predviđenom programu turističke agencije  Mondo-travel iz Zagreba, naravnu uz turističkog vodiča Andreje Berković
      No prije početka razgledavanja, grada i predviđenih mjesta u gradu, valja i na ovom mjestu reći po koju riječ o Istambulu, gradu u koga smo stigli.
ISTANBUL je također jedan od gradova koji se smatra kolijevkom civilizacije, a njegovo povijesno i kulturološko značenje izčitava se i iz imena koja su se u tom gradu mijenjala, a to su: Saraj, Bizantion, Konstantinapolis, Carigrad i Istambul, a nazivan je i Stambol.
      To je grad koji je bio prijestolnica čak triju velikih svjetskih carstava ito: Bizantskog, Rimskog i Osmanlijskog.
      Prvi tragovi naselja pronađeni su u Azijskom dijelu Istanbula a potječi još iz Neolitskog doba.  Naselje u blizini sadašnje Topkapi Palače potiče iz Brončanog doba
      Tim područjem su vladali Grci, Dori, Perzijanci, Spartanci, pa i Kelti, Rimljani i mnogi drugi.
 Uslijed velikog utjecaja Kršćanke Jelena Križarice, majke Cara Konstantina koji je i sam prihvatio Kršćanstvo koje se je i u ovom gradu brzo širilo, pa je tako i postalo na ovom prostoru i kao državna religija.
Nakon dolaska Osmanlija 1453.godine i osvajanja grada Konstantinapola pod vodstvom  Mehmeta II., grad je dobio ime Istanbul, a kasnije je ti prevladala Islamska vjera i Istanbul je postao centar Islama.
Težnja osmanlija za europizacijom tijekom 19. Stoljeća, primjećuje se i prelazak arhitekture od klasične osmanske na Barok i Rokoko.
Za vrijeme I. svjetskog rata 1919.godine, grad je bio okupiran od strane Savezničkih snaga, a nakon uklanjanja Sultanata i Kalifata, osnovana je Turska republika, a 1923.godine, Ankara postaje glavni grad Republike Turske, a Istambul se razvija u snažan industrijski grad i centar industrijskog razvoja Turske države.
Zbog svoje bogate i duge povijesti, kulture, kulturnih institucija, velike izgradnje objekata svih vrsta, palača, muzeja, mostova i dr. Istambul je danas i prestižna turistička destinacija i dovoljan razlog da Istambul bude i izbor kutinske grupa da učini ovu posjetu i iz blizine upozna i doživi ovaj grad u punom kapacitetu, a u tome nam je uvelike pomogla turistička voditeljica Andrea Berković.
Nakon obavljenih formalnosti na recepciji Hotela Tilija, kratkog odmora i konzumacije  jela i pića koje smo ponijeli od kuće, krenuli smo u realizaciju turističkog programa , kako slijedi:

18.10. 2018. Godine, - Orjentacijska šetnja sa turističkim vodičem

Najprije smo obišli okolinu Hotela Tilija i dalje razgledavanje starog dijela grada, te način korištenja javnog prijevoza (tramvaj, metro, autobus ….)
Tramvaj i metro se koristi magnetnom karticom koju svaki turist napuni određenom sumom novca i tek onda ulazi u zonu tramvaja i metroa i čekiranjem magnetne kartice ulazi se u spomenuta vozila javnog prometa.
Slika 4 prikazuju detalje sa toga panoramskog razgledanja i upoznavanja grada.

                                                                        
     



Slika 4

      Nakon panoramskog razgledavanja starog dijela grada, upoznavanja načina korištenja sredstava javnog prijevoza (tramvaj, metro i dr.), otišli smo u razgledavanje i ev. kupovinu u Grand Pazar po čemu je grad Istambul poznat u svijetu.
      Grand Bazar u Istambulu od njegove izgradnje u 15.stoljeću bio je središte trgovine rukotvorina, pa i financija na Mediteranu i Bliskom istoku, a danas je to meka za turiste iz cijelog svijeta koji posjećuju Istambul i Tursku.
      Grand bazar izgrađen je, kako je to već spomenuti u 15. Stoljeću i najveća je natkrivena tržnica na svijetu. Natkriveno je preko 50 tisuća kvadratnih metara i tu je smješteno oko 5 tisuća trgovina različitim robama.
      Grand bazar je utemeljio Mehmet II., odmah nakon što su osmanlije osvojili Istambul 1453. godine. Najprije su tu bile robe odjeće i obuće, a kasnije se asortiman roba proširio na sve vrste koje su potrebne ljudima, uključujući plemenite metale, igračke, ugostiteljsku ponudu i sl.
      Na tom mjestu danas se zapošljava više od 30 000 radnika i taj kompleks je veličine manjeg grada,
      Naš susret i viđenje grand bazara bio je začuđujući, razgledavajući ga uživajući u blještavilu i količini roba koja se je nudila.
Slika 5 prikazuje  detalje iz Grand bazara i Istambulu.




Slika 5

      Nakon Grand Bazara, krenuli smo sa turističkim vodičem u daljnje sa upoznavanje Istambula i to njegovog važnog dijela koji se zove Taksim.
      Taksim  je četvrt i trg u Istambulu i to je zapravo i najveći šoping i turističko zabavna četvrt poznata po svojim restoranima, dućanima i hotelima. Taksim se smatra srcem modernog Istambula, a na njegovom trgu nalazi se Državni spomenik Cumhurijet Aniti, koji je izgrađen 1928.godine, a koji slavi stvaranje Republike Turske. Tu je i kulturni centar Ataturk i Opera.
      Trg Taksim je omiljeno mjesto za javna događanja, proslave državnih blagdana, doček Nove godine, razne parade i sl. Tu su mnoge Turističke agencije, hoteli, restorani i međunarodni lanci trgovina i drugo.
      Glavna i poznata pješačka zona Istikal duga 3 km. koju u dane vikenda posjeti 3 milijuna ljudi. U toj zoni su, osim trgovina, umjetničkih galerija, kafića, pabova i klubova, i vrlo poznate osmanske građevine, europski konzulati, katolička i pravoslavna crkva, sinagoge, naravno i džamije.
      Ulica Istikal je dobila svoje ime 1923.godine i to pri proglašenju Republike Turske, a samo ime Istikal znači NEZAVISNOST.
      Slika 6 prikazuje detalje ulice i trga Istikal



Slika 6

      19. 10 2018.godine, Upoznavanje grada i Topkapi Palače i Aja Sofije.
      Nakon doručka u hotelu, odmah smo sa vodičem nastavili razgledavanje grada i ostalih znamenitosti.
      Sa panoramskog razgledanja evo nekoliko slikica, prikazanih na kolažu Slika 7.
                                                                                   
                    


                                                                                                                
Slika 7

      Topkapi Palača je oko 400 godina bila centar rukovođenja jedna od triju svjetskih imperija, centar Osmanskog carstva. Palača Topkapi je u Istambulu mjesto koga je vrijedno posjetiti. Ne samo zato što se tu radi o velikom kompleksu površine i različitih objekata kao što su to razne Palače, već i muzeji i umjetnički izlošci, Haremi, Kuhinja i sve drugo što je potrebno ua ljude koji su tu živjeli, radili i rukovodili.
      Palaču Topkapi godišnje posjeti oko 2 milijuna turista, što je po broju turista drugi muzej u Europi, a svakako najveći u Turskoj.
Nakon osvajanja Istambula od strane turaka 1453.godine prva palača u kojoj je na kratko živio Fatih Sultan Mehmet nalazila se u prostorijama današnje Kapaličaršije.
      Između 1475-1478.godine, započeta je izgradnja pojedinih dijelova Palače Topkapi i to na temeljima rimskih građevina. Ti novi objekti su dograđivani sve do 19.stoljeća. Njen točan naziv je bio „Santi-i Đedide-i Amire, no zbog velikih topova na zidinima, narod ju je nazvao Topkapi i to je ime kasnije bilo u potpunosti prihvaćeno.
      Ovaj čitav prostor je dužine 5 km, a veličima mu je 700 000 kvadratnih metara, tako da  je veći dva puta od Vatikana i polovinu prostora koju ima Monako. Tu je ukupno 28 kula.
      Ova Palača je napuštena, nakon što je izgrađena Dolombahče Palača, a u njoj su nastavili živjeti samo svrgnuti Sultani i supruge preminulih Sultana. Poslije proglašenja Republike Turske, zadnji Sultan Vahdettin je sa obitelji napustio Istambul, a naredbom Mustafe Kemala Ataturka 1924.godine Palača Topkapi je pretvorena u muzej.
      U inventaru muzeja registrirano je 65000 eksponata, ali zbog nedostatka prostora, izložena je samo jedna desetina.
      Slika 8 prikazuje detalje iz Palače Topkapi.




Slika 8

      Nakon obilaska i upoznavanja detalja u kompleksu Palače Topkapi, nastavili smo sa obilaskom, također velebnog i poznatog sakralnog objekta Aja Sofije
      Aja Sofija je u doba Bizanta bio je najveći objekt u gradu, a i danas je jedan od najvećih arhitektonskih djela koji privlači mnoštvo turista koji dolaze u Istambul.
Od dana kada je izgrađena 537.godine, Aja Sofija je bula 916 godina  kršćanska crkva. Zatim je sve do 1934.godine u trajanju od 481 godinu je korištena kao Džamija.U tom vremenu unutar crkve učinjene su mnoge izmjene i prilagodbe u duhu islama, tako što su Bizantski mozaici bili obloženi slojem vapnenca, što se i danas vidi kao detalj islamizacije.
      Dolaskom na vlast Mustafe Kemala Ataturka, izvršena je temeljita restauracija, pa su dijelovi ranijih mozaika ugledali svijetlo dana. Aja Sofija je u veljači 1935.godine pretvorena u Muzej  i tako postala dostupna posjetiteljima da se upoznaju sa njenom unutrašnjosti.
      Aja Sofija po posjećenosti turista je 3. Muzej u Turskoj. U konstrukcijskom smislu, ovaj objekt se smatra kao veliko arhitektonsko djelo. Aja Sofija je 4. Najveća crkva u svijetu iza St Paula u Londonu, San Petra u Rimu ….
      Ime Aja Sofija je u Kršćanstvu jedan od tri pridjeva danih Bogu. Ta tri pridjeva podrazumijevaju Aja Sofiju (Sveta mudrost),  Aja Irini (Sveti mir) i Aja Dynamis  (Sveta moć).
      Slika 9 prikazuju detalje vanjskog i unutrašnjeg dijela Aja Sofije.



                                                           
Slika 9

Ovog dana smo obišli i Trg Hipodruma za koga se kaže da predstavlja srce turizma u Istambulu. Tu se nalaze povijesni objekti i spomenici o čemu će biti više riječi zadnjeg dana boravka u Istambulu kada smo na tom mjestu bili sa turističkim vodičem
Slika 10 prikazuje detalj trga.
   


Slika 10

      20.10.2018.godine – Vožnja Bosporom i razgledavanje krajolika

BOSPOR,
Bospor je morski tjesnac između Europe i Azije koji povezuje Crno i Mramorno more, a Istambul je grad koji je smješten na obje strane tjesnaca. Bospor je dug oko 30 km, a na najužem mjestu širok je 660 m.
Bospor se smatra da je nastao prije 7500  godina kada se je Crno more zbog erozije i jakih pritisaka vode počeo krčiti put prema Mramornom moru. Do tada je Crno more bilo zatvoreno more, kao što je to sada Kaspijsko jezero.
Bospor je jedan od najvažnijih vodenih putova, jer su preko njega veliki dijelovi Rusije i Europe povezani sa Sredozemnim i svjetskim morima.
Unutar Bospora je i Zlatni rog poznat kao vrlo dugačak zaljev. Preko Bospora su sagrađena tri velika mosta koji spajaju europski i azijski dio. Ti se mostovi zovu: „Most mučenika“, „Most Sultan Selima“ i „Most Mustafe Kemala Ataturka“, osim toga ispod Bospora je 29. Listopada 2013.godine završena gradnja podvodnog tunela,
Na obalama Bospora smješten je grad Istambul, metropola i najveći grad Turske (oko 18 milijuna ljudi).
Prvi naš neposredni susret sa Bosporom bio je 20.10 2018.godine, kada smo se pješice iz Hotela Tilija u kome smo bili smješteni, krenuli put do luke u Istambulu sa ciljem da se provozamo brodom i vidimo divne krajolike, dvorce, učilišta, vikendice, mostove i dr. koji su smješteni na obje obale Bospora .
Sve te sadržaje je bilo vrijedno vidjeti i uživati.
Slika 11 prikazuje detalje sa naše vožnje po Bosporu.



Slika 11


Brodska vožnja Bosporom od nekoliko kilometara uz azijsku i europsku obalu, omogućila nam je slikovna uprizorenja više značajnijih i interesantnih objekata kao što su:
           
            -Pogled na Galeta kulu,
            -Pogled naBosporski most „Fatih Sultan Mehmet
            -Pogled na Bešihtaš, dio grada Istanbula ,
            -Pogled na Dolombahče palaču,
            -Pogled na Dolombahče Džamiju,
            -Pogled na Univerzitet u Bešihtašu,
- pogled na Rumeli tvrđavu i
            -Pogled na središnji otok, svijetionik i svetište u Bosporu.
            Slika 12prikazuje navedene detalje snimljene sa broda.




Slika 12
     

       Kratki opis fotografija Kolaža 396

Galata  Kula (Prva slika lijevo),
       Sjeverni od Zlatnog roga izdiže se Kula Galata ili kula Krista, a tako su govorili Latini koji su Kulu i gradili.
       Kula je visoka 62 metra, a izgrađena je u srednjem vijeku od drvene građe i u ranije vrijeme služila je u različite svrhe i potrebe. Kula je danas u funkciji milijuna turista koji je posjećuju.
       Kula je u 60-tim godinama 20-tog stoljeća obnovljena čvrstim materijalima i sa nje se pružaju fantastični vidici.

Most Fatih Sultan Mehmeda (Druga slika desno),
       Izgrađen je 1988.godine u čast 535 godišnjice osvajanja Istambula od strane Osmanlija i smješten je u blizini tvrđave Rumeli Hisar. Uz most je izgrađeno 216 km priključnih cesta. Visina mosta je 64 metra, raspon između stupova je 1099 metara. Ukupna dužina mosta je 1510 metara, a širina mu je 39 metara.
       Most je po veličini 6. Viseći most na svijetu. Izgradili su ga japanski graditelji. Preko mosta dnevno prođe 150000 vozila i 500 000 putnika.

Bešiktaš (Slika drugi red lijevo),
       To je dio Istambula u statusu općine i nalazi se na europskoj obali Bospora. Bešiktaš je poznat po velikom broju znamenitosti. Tu se nalazi i poznata Palača Dolambahče, Džamija Dolambahče, nova i skupa naselja, vikendice, te poznato sportski klub Bešiktaš, čiji se klubovi nogometa i košarke natječu u prestižnim europskim natjecanja..

Dolombahče Palača (Slika drugi red desno),
       Izgradnju ove palače naručio je 31. Sultan Otomanskog carstva Abdul Medžid, koji je prije roga živio u Topkapi Palači, o kojoj je već bilo riječi. Vjeruje se da Sultan Abdul tamo nije bio zadovoljan i želio se preseliti upravo u ovu novu Dolombahče Palaču.
       Vrijedno je spomenuti da je ova Palače bila ljetna Rezidencija i prvog izabranog predsjednika Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk, no on je u ovoj palači proveo svoje posljednje dane i tu je preminuo.
       Palača ima 45 000 kvadratnih metara, 280 soba, 46 holova,  6 turskih kupatila (hamama) i 68 običnih toaleta.
       Svi ti prostori su vrlo bogato opremljeni i urađeni su u europskom stilu.

Dolombahče Džamija (Slika treći red lijevo)
       Dolombahče Džamiju je projektirao arhitekt Nikos Baljana poznat po svom jermenskom porijeklu, a psim toga on je sin isto tako poznatog arhitekta Karaket Baljana. Džamiju je dao izgraditi Sultan Abdulmedžiid u čast svoje majke Bezmialen Valide koja je sav svoj imetak trošila u dobrotvorne svrhe,
       Ona je u Istambulu izgradila sedam velikih česmi, Osnivala je i domove za siromašnu djecu i izgradila je bolnicu Gurba.
       Preminula je 1852.godine u 43.godini života. Njen Mezar se nalazi u Turbetu supruga Sultan Mehmet II.

Univerzitet u Bešiktašu (Slika treći red desno)
       To je poznato tehničko učilište  na području Bešiktaša, a dobro vidljivo sa tjesnaca Bospor.

Tvrđava Rumeli Hisar (Slika četvrti red lijevo)
       Rumeli Hisar tvrđava na europskoj obali tjesnaca Bospor je iz srednjeg vijeka i izgrađena je 1450 – 1452 godine po nalogu Osmanskog Sultana Mehmeta II.
       Cilj ove izgradnje imao je ostvarenje pomorskog, vojnog i logističkog karakter. Danas je to mjesto i popularni muzej otvoren za javnost, kako za priredbe, koncerte, umjetničke festivale, javne događaje, tako i za mnoge turiste koji posjećuju Istambul.
 
 Kiz Kulesi – Djevojačka Kula na Bosporu (Slika četvrti red desno)
       To je bio u ranija vremena mali otočić i Kula koji se nalaze na južnom ulazu oko 180 metara od azijske obale u tjesnacu Bospor. Otočić i kula su imali svoj simbolični sadržaj, pa od tuda i sljedeća priča. Otočić i kula naziva se usamljena dama s Bospora. Kula izgleda kao majka koja stojeći na pragu čeka na povratak svojih voljenih. Tu ona stotinama godina stoji sama i tužna na mjestu gdje se Bospor sastaje sa Mramornim morem.
       Ovdje sa ovog mjesta ta Dama nijemo svjedoči proteklim događanjima. Kula je izgrađena za vrijeme vladavine Mahmuta I 1143 – 1180.godine. Mjenjajući svoje gospodare tijekom vremena, ostala je sve do današnjih dana i meka je za turiste iz čitavog svijeta.

       Nakon vožnje brodom i obilaska obala Bospora, diveći se svemu što smo vidjeli, vratili smo se u luku i nastavili sa razgledavanjem Misir bazara – Egipatske pijace.

       Misir Bazar i čaršija smještena je u blizini Luke i proteže se uz uzbrdicu.
Još za vrijeme Bizanta na mjestu Misir Čaršije, postojala čaršija gdje su trgovali trgovci iz Đenove i Mletačke republike. U doba Osmanskog carstva, ovdje se pretežno prodavala  roba iz Egipta (Misir), pa je zbog toga ovo mjesto dobilo naziv Misir Čaršija.
       Prostor je izgrađen 1660.godine sa ciljem osiguranja prihoda za financiranja objekada od šireg društvenog interesa.
       Unutar toga kompleksa nalazi se 80-tak dućana, a time podsjeća i na Grand Bazar. Tu se mogu kupiti razni proizvodi, sli i mirodije iz Egipta.
       Slika 13 prikazuju detalje iz Misir Čaršije i Bazara.
                                                                     




Slika 13


      21.10. 2018.godine Posjet Džamijama i Trgu Hipodruma

      Sulejmanija  Džamija
Ova je Džamija izgrađena za vrijeme desetog Osmanskog Sultana Sulejmana poznatog pod nazivom  Zakonodavac. Izgradnja je trajala između 1550-1557.godine i to je najznačajnije djelo osmanske arhitekture,
To je ujedno i vrhunsko djelo najvećeg osmanlijskog arhitekta  Mirana Sinana. Sulejman Zakonodavac, osim što je osvojio Beograd, Rodos, Budin, Alžir, Temišvar, pohodio je i Mađarsku, Njemačku i Austriju (Beč). U njegovo vrijeme Osmanska Imperija je bila najveće prostranstvo u povijesti.
Što se tiče gradnje ove Džamije, Sinan je bio nadahnut Aja Sofijim koju je želio nadmašiti. I zaista napravio je pravo remek djelo, kako vanjskim, tako i unutrašnjim izgledom. Džamija ima šest minareta.
Čitav kompleks oko Džamije, koji podrazumijeva i utemeljiteljov grob, medresu, bolnicu, kuhinju, i hamame. Takav stil gradnje bila je i novost za islamski svijet. Kupola je visoka 55 metara, Džamija ima 138 prozora od obojenog stakla koje propušta prigušeno svijetlo. Džamija se smatra arhitektonskim pandanom Aji Sofiji.
Slika 14 prikazuje detalje Džamije vanjskog i unutrašnjeg izgleda.
        




Slika 14
    
     Sultan  Ahmet Džamija, poznata je i kao Plava Džamija

     Najveća Džamija u Isrambulu je Sultanahmet Džamija koja je izgrađena od strana Sultan Ahmeta I, inače 14-tog po redu Sultana u Turskoj koji je carstvom vladao 1603 – 1617.godine. Džamija je djelo učenika poznatog arhitekta Sinana Mimara, koji se je zvao Mehmet Aga.
     Izgradnja Džamije počela je 1609., a završena je 1616.godine. U sklopu toga kompleksa , nalazi se medresa, imaret (pučka kuhinja), zdravstveni dom, zanatski centar, škola, turbe i konačište.
     Sultan Ahmet I  došao je na prijestolje sa 14 godina starosti i bio je uspješan vladar punih 14.godina. Nakon smrti njegovo je tijelo  1620.godine prenijeto u turbetu (grobnicu) izgrađenu unutar kompleksa Džamije.
     Arhitekt Džamije  Mehmet Aga je bio janjičar i kao sposoban je postavljen za graditelja objekata namjenjenih za vodu
     I ova Džamija ima 6 minareta, ali pri tome postoji priča da je Sultan Ahmet I zatražio da se izgradi Džamija sa minaretom od zlata, a arhitekt je umjesto toga napravio šest minareta, pod izgovorom da je pogrešno čuo Sultana. Do greške je došlo zbog toga što se na turskom jeziku za zlato kaže altina, a alta znači šest.
     Slika 15 prikazuje vanjski i unutrašnji izgled (za vrijeme naše posjete, Džamija je rekonstruirana).

                                                             




Slika 15

      Upoznavanje sa Trgom Hipodroma

Trg Hipodroma je bio na prostoru sadašnjeg Sultanahmetovog trga i ima svoju povijesnu dimenziju. To je također srce turizma u Istambulu. Povijesni objekti koji se nalaze na ovom mjestu su gotovo najvrjedniji po vremenu i značaju u gradu.
To su Hipodrom, skulpture, obelisci, spomenici, zgrade razne namjene i dr.

Trg Hipodroma,  Hipodrom je započeo sa izgradnjom  203-će godine u vrijeme vladara Septimus  Severtusa, a završen je 330-te godine za vrijeme velikog bizantskog Imperatora Konstantina. Tada je i ceremonijalno grad proglašen za drugu prijestolnicu Rima.
Hipodrom je sadržavao sve elemente za konjska natjecanja, a i prostor za gledatelje je je bio izgrađen za 30 000 posjetitelja. Za vrijeme Bizanta, prostor na kome se je nalazio Trg Hipodroma, osim konjičkih utrka i drugih natjecanja, bio je i mjesto za okupljanje ljudi i u druge svrhe.
Kao što je već spomenuto, na trgu su se postavljali spomenici doneseni iz raznih krajeva svijeta, od kojih se neki tu i danas nalaze, a neki ili su uništeni, ili preseljeni na druge lokacije.
Na slici 16 prikazan je detalj sadašnjih sadržaja, a u kasnijem tekstu biti će slikovno i tekstualno objašnjeni svi drugi sadržaji.

                                        



Slika 16

                        Na Trgu Hipodroma najpoznatija spomenička obilježja su:
                        -Egipatski obelisk,
                  -Konstantinov stup,
                  -Zmijski ili upleteni stup,
                  -Njemačka česma.

                  Egipatski obelisk, je najstariji spomenik Istambula i potječe iz 15. stoljeća p.n.e., a to znači da je ovaj obelisk star 3500  godina.
                  Stup je napravljen za vrijeme Faraona Tutmosisa III u čast pobjede Mesapotamije. Slični obelisci postoje u Egiptu i u nekim gradovima Europe.
                  Bizantski Imperator Theodisis I je spomenik koji se nalazio u Hramu Amon u gradu Karnak (Egipatska provincija Luxor) 390-te godine donio taj obelisk i postavio ga je na mjesto u Iatambulu, gdje se i danas nalazi.
Slika 17 prikazuje Egipatski obelisk .
                        Konstantinov stup, je izgrađen od lokalnog kamena, a dao ga je izgraditi sam Imperator Konstantin. Ovaj stup u prošlosti zauzimao  je središnje mjesto na Trgu Hipodroma. Zidani kameno stup potječe iz 10.stoljeća i visok je 32 m.
                        Original je bio obavijen bakrenim pločama koje su skinuli Latini i od tih ploča su radili novac
                        Zmijski ili upleteni stup, je izgrađen 479.godine p.n.e. i drugi je po redu starosti na Trgu Hpodrom. Ovaj stup je 326.godine Konstantina donesen iz Hrama Apollon u Grčkom gradu Delfi.
                        Spomenik govori o pobjedi grčkih gradova nad Perzijancima u Palateu. Orginalni spomenik je bio izgrađen u obliku premotanih triju zmija na čijim glavama je bio postavljen zlatni kazan. Kazan je prije donošenja bio izgubljen, a u osmansko doba i glave zmija su oštećene. Jedna od ovih zmijskih glava danas je izložena u Arheološkom muzeju u Istambulu, dok se druga glava nalazi u Londonskom British Muzeju.
                        Slika 17 prikazuje detalje ova tri spomenika.
                



                                                                   Slika 17

                  Njemačka ili Kayzer Wilhelm česma, je najnoviji spomenik koji se nalazi na trgu Hipodrom . Ova česma je izgrađena 1898.godine u znaku velike zahvalnosti povodom gostoprimstva koje je ukazano tokom druge istočne posjete Njemačkog Imperatora Wilhema, koji u svojoj zemlji nacrtao plan ovog elegantnog objekta, koga je darovao gradu Istambulu. Česma je vlakom dovezena u Istambul i montirana na sadašnjem mjestu
                  Dobar prijateljski odnos između Njemačke i Osmanskog carstva ojačan je tijekom kraja 19.stoljeća. Ti prijateljski odnosi dviju zemalja su rezultirali i zajedničkom učešću u I. svjetskom ratu. Ova česma je simbol  zajedničkog prijateljstva.
                  Slika 18 prikazuje Njemačku česmu na Trgu Hipodrom u Istambulu.
                                                         





Slika 18

                Nakon ovog prije podnevnog intenzivnog razgledavanja spomenutih Džamija i Trga Hipodrom, naša turistička voditeljica Andrea Berković nam je pomogla da smo se odlično upoznali sa znamenitostima najvećeg turskog grada Istambula, njegovoj povijesti i značaju u širem smislu riječi. Ja joj u ovom Zapisu izražavam veliku zahvalnost.
                Slika 19 prikazuje detalje iz Hotela Tilija u kome smo bili smješteni, kao i zajednička fotografija kutinskih izletnika u Istambul. Nakon ovih detalja, grupa se sa Turkishe zrakoplovom sretno vratila u Zagreb i svojim kućama u Kutinu i dr.
               

Slika 19

Nema komentara:

Objavi komentar