subota, 14. siječnja 2017.

IZLET NA CIPAR 1- 8.12. 2016.godine

Izlet na Cipar je organiziran putem Turističke agencije NIKAL Zagreb u vremenu od 1 do 8.12. 2016.godine. NIKAL je ponudio vrlo bogat i raznovrstan program ovog izleta, tako da meni i mojoj Ani nije bilo teško prihvatit upoznavanje novih zemalja, njihovih običaja, kultura i povijesti.
Kutinska ekipa izletnika na Cipar brojila je 18 ljudi, od kojih je bilo 10-tak iz Udruge umirovljenika iz Petrokemije, pa je tako i cijeli izlet smatran da je proveden u organizaciji naše udruge, tim više jer je voditelj izleta bio Ivan Mikulić, tajnik udruge.
Prije tekstualne i slikovne elaboracije, potrebno je kazati nekoliko važnih podataka o Cipru, kao ciljanoj destinaciji ovog izleta.

Cipar je otočna država smještena u istočnom sredozemlju sa preko 9000 kvadratnih km.
koja broji 1 126 257 stanovnika. Međutim Cipar je 1974.godine invazijom turske vojske  podijeljen na sjeverni (turski manji dio) i južni (grčki veći dio). Sjeverni dio je samoproglašen kao Turska republika sjeverni Cipar, čija je valuta Turska lira. Turski dio Cipra nikad nije dobio međunarodno priznanje.
 Glavni grad Cipra je Nikozija koji je danas (poslije Berlina) jedini podijeljeni grad na svijetu. Za razliku od turskog dijela Cipra,  grčki dio je međunarodno priznat i članica je Europske unije, a novčana valuta mu je euro.
Cipar jedan od većih otoka u Sredozemnom moru, a po veličini je 161 država na svijetu i sa površinom je ravan  Libanonu i Portoriku.
Što se tiče broja i strukture stanovništva na Cipru, to izgleda ovako: 78% su grci, 18% su turci i 4% su ostali. U ovoj grupi ostalih su uglavnom armenci, maroti, zatim englezi, nijemci, rusi, židovi i srbi. Temeljna karakteristika stanovništva Cipra je činjenica da su 40%  stanovništva  izbjeglice u svojoj državi, a to se odnosi na one grke koji su protjerani prilikom turske vojne intervencije na Cipru 1974.godine. Sadašnje stanje broja stanovnika u podijeljenom Cipru je: U grčkom dijelu ima 840.407, a u turskom  286.257 stanovnika, a ukupno ih je 1 126.664 stanovnika. Cipar je udaljen na najkraćem dijelu od Turske 64 km, od Sirije 97 km, a od Sueskog kanala 440 km.
Ne ulazeći u strukturu gospodarstva, važno je spomenuti da je  Cipar važna turistička destinacija, a grana turizma ima najveći udio u dohotku Cipra, čak 75.5%. Dakle turizam je temeljna djelatnost, a tome ide u prilog i činjenica da Cipar ima čak 340 sunčanih dana na godinu, pa ga zovu i otokom ljubavi.
O porijeklu samog imena Cipar, tu postoji više teorija, ona najstarija Kypros znači čempres kojih je na Cipru jako puno, zatim od riječi Cipryum, što znači bakar, kojim je Cipar vrlo bogat, ali ima tu još i drugih verzija.
U povijesnom smislu Cipar  prema nalazištima datira 6000 – 3000 godina prije krista, a otok su naseljavali Feničani, Asirci, Egipćani i Perzijanci, a 333 godine pr.Kr. Cipar ga je zauzeo, a zatim i Aleksandar Makedonski, a je bio i pod Rimskom upravom.
Cipar se oduvijek smatrao glavnom raskrsnicom putova između Afrike, Azije i Europa, a to je i danas tako. Poznati gradovi na Cipru su: Nikozija, Kirenija, Famagusta, Pafos, Larnaka …
Iz svega što je rečeno o Cipru, dokazuje opravdanost turističkog putovanja u tu zemlju i spoznati je neposredno putem detalja iz njezine prošlosti i sadašnjosti.


Slika 1
Opis detalja sa izleta na Cipar

1.dan (1.12.2016.) Putovanje i smještaj na Cipru.

Put od Kutine do Cipra vodio je etapno  i to: Kutina -  Zagreb autobusom u vlastitom aranžmanu, zatim Zagreb – Ljubljana, autobusom agencije NIKAL i na njihov trošak, te nastavak putovanja  aerodrom Brnik  u Sloveniji do aerodrom Ercan u Sjevernom dijelu Cipra, ali preko Antalije u Turskoj. (Antalija je destinacija u međunarodnom zračnom prometu, a aerodrom Ercan na sjevernom dijelu nema taj međunarodni status, već je on destinacija koja je u zračnom prometu vezana samo sa Turskom.
Na aerodromu Ercan nas je dočekao autobus u organizaciji turističke agencije NIKAL, koji nas je odvezao u hotel Riverside Holiday Village, gdje smo bili smješteni za vrijeme čitavog boravka na Cipru i čitavo vrijeme našeg boravka bio nam je  na raspolaganju. (Kirenija)
Slike prikazuju detalje sa putovanja i smještaja na Cipru.
Slika 2
2.dan (2.12.2016), Obilazak poluotoka Karpas)

Poluotok Karpas ima vrlo važno strateško mjesto na otoku Cipar, a sam rt otoka zove se Rt Apostolas Andreas (Rt Sv.Andrije). Taj Rt je ujedno i najsjeverniji i najistočniji dio otoka Cipar.
Prilikom obilaska Poluotoka Karpas, imali smo priliku vidjeti i upoznati se sa prelijepim pješčanim plažama, krajolikom pješčanih dina, Samostanom Sv, Andrije, koji je po svom značaju upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a.
Ovaj Samostan je značajan Pravoslavni hodočasnički centar koji se naziva Ciparskim Lurdom
Najveći grad na Karpasu je Rizokarpos i tu živi najveća grčka zajednica na sjevernom djelu Cipra, koji je pod upravom Ciparskih turaka. Ti grci su tamo ostali nakon turske okupacije sjevernog dijela otoka Cipra i samoproglašenja Turske republike sjeverni Cipar 1974.godine.
Poluotok Karpas je poznat i po krdima divljih magaraca, koji su nakon spomenute okupacije ostali, a čiji su vlasnici napustili svoje kuće i imovinu i preselili se u južni (grčki) dio otoka. Magarci su se navikli na obilaske turističkih grupa, jer im ovi, po naputku turističkih vodiča, daju hranu – voće i povrće. Magarci se slobodno kreću na tom čitavom prostoru, a nakon  konzumacije voća i povrća, hodaju za turistima i poziraju kao statisti prilikom fotografiranja
Slike prikazuju spomenute detalje na poluotoku Karpas. 

Slika 3
3 dan (3.12.2016,) Posjet gradu Kirenija i upoznavanje sa znamenitostima

Kirenija je romantičan lučki grad na sjevernom dijelu Cipra sa brojnim restoranima i trgovinama raznolike ponude. Taj je grad poznat po velikoj bizantskoj tvrđavi iz 10-tog stoljeća. Obišli smo i upoznali se sa eksponatima Arheološkom muzeju u kome valja istaknuti i ostatke najstarijeg grčkog broda koji je čak 400 godina stariji od Krista.Posjetili smo i samostan Bellopais koji se ubraja među najljepša djela gotske umjetnosti na Bliskom istoku. U gradu Kireniji smo posjetili i tvornicu kožne odjeće u kojoj je za posjetitelje priređena i modna revije, kao i mogućnost kupovine istih proizvoda
Nedaleko grada Kirenije nalazi se i zamak Sv. Hilariona koji je izgrađen u vrijeme Krstaških ratova.
U planinskom dijelu grada Kirenije, posjetili smo i osmanlijsku tvrđavu, kao i sam vrh planine do koje vodi 550 stepenica do samog vidikovca sa koga puca pogled na grad.
Kolaž fotografija prikazuje detalje sa toga izleta.

Slika 4
4. dan (4.12.2016.) Posjeta gradu Famagusti i upoznavanje sa znamenitostima

Prije posjeta gradu Famagusti najprije smo obišli i upoznali se sa Samostanom Barnabe u kojem Pravoslavni grci Cipra štuju svoga sveca.
Barnabe je zajedno sa Sv. Pavlom oko 50-te godine obznanio novu (kršćansku) vjeru i upravo on se smatra utemeljiteljem Istočne pravoslavne crkve
Crkva Sv Barnabe je puna lijepih, vrijednih i starih ikona, a prva na slici ikona je jedna od najstarijih, čak je stara više stotina godina. Osim crkve ti je i kosturnica Sv Barbanea, kao i temelji starog crkvenog objekta koga više nema.
Slike pokazuju detalje Samostana Barnabea.


Slika 5
Famagusta je grad na istoku Cipra, a utemeljio ga je u 3. st. p. Kr. Ptolomej III. no, do tada se taj grad zvao Arsinoe. Prije turske invazije na sjeverni dio Cipar to je bio grad sa pretežitim grčkim stanovništvom, a nakon invazije, grci su pod pritiskom morali napustiti ovaj grad i preselili se u južni dio otoka koji je ostao pod upravom ciparskih grka, a da je Famagusta ostala samo sa turskim stanovništvom.
Dio Famaguste koji se zove Varoshi, koga su naseljavali isključivo grci, ostao je potpuno prazan u kome ni danas nitko ne živi, iako zgrade su ostale ne porušene. Taj dio grada je ograđen sa žicom i u njega se ne može ući, osim samo pogledati iz autobusa sa neposredne blizine. Taj dio izgleda sablasno i zove se Grad duhova.
Do spomenute invazije 1974. Godine, Famagusta je bila poželjna turistička destinacija iz čitavog svijeta i sa puno prelijepih plaža, hotela, restorana i drugih turističkih sadržaja.
Osim ovog, pomalo otužnog dijela grada, posjetili smo i ostale značajne povijesne i kulturne sadržaje vrijedne pažnje, a to su Katedrala Sv. Nikole koja datira iz 13. Stoljeća. Ova Katedrala je pretvorena u Džamiju Lala Mustafe Paše, zatim staru tvrđavu Tover Otelo, Crkvu Sv. Georgia i cvijetni park sa spomenikom Mozartu. Zatim smo u Restoranu i slastičarni PETEK, isprobali specijalitete kuće, prije svega baklave sa pistacijama. Tu smo imali priliku, vidjeti, upoznati se, kao i kupiti zlatni nakit.  Slika prikazuje spomenute detalje.


Slika 6
5. dan (5.12.2016. Posjeta gradu Nikoziji i upoznavanje sa turskim i grčkim dijelom

Nikozija je glavni grad Cipra za obadva njegova dijela, kako grčkog, tako i turskog iako su oni, kako je to već i spomenuto, podijeljeni nakon turske okupacije sjevernog dijela otoka 1974.godine, s time što je grčki dio međunarodno priznat a turski nije. Grad ukupno broji preko 300 000 stanovnika.
Nikozija je poslije Berlina jedini grad na svijetu koji je podjeljen na dva dijela.
Između jednog i drugog dijela grada postoji demilitizirana zona UN, a prelazak je u ulici Ledra koji je protokoliran tako da je između dvije carinske postaje (grčke i turske) smještena i carinska postaje U.N.
Staro ime Nikozije je bilo Ledra, a ime Nikozija je nastalo dolaskom francuskih ktstaša!
Od znamenitosti Nikozije, vidjeli smo i upoznali se sa Venecijanskim bedemima, stupom,  Džamijom Arabalmet iz 17. st., kao i sa starom Džamijom sa dva minareta izgrađenom u 13.stoljeću i sa katedralom Sv. Sofije koju su turci 1570.godine pretvorili u Džamiju. Prošli smo i kroz Bazar, trgovački kompleks.
Prešli smo i demilitiziranu zonu i upoznali se sa grčkim dijelom Cipra, tamo smo popili kavu i osjetili europski dio Nikozije.
Prilikom dolaska u Nikoziju, posjetili smo tvornicu tepiha gdje su neki iz naše kutinske grupe obavili i kupovinu nekih eksponata. Slike prikazuju detalje iz Nikozije.

Slika 7
6.dan (6.12.2016.) Posjeta i upoznavanje sa antičkom gradom Salamisom i okolinom

Salamis se nalazi svega 9 km od Famaguste i to je na Cipru značajno predkršćansko i antičko mjesto. U Salamisu se i sada otkrivaju nepoznati detalji iz života tadašnjih stanovnika.
U Salamisu je prema otkrivenom i obnovljenom amfiteatru nekada živjelo oko 400 000 stanovnika, jer je u amfiteatru moglo stati 40 000 ljudi. Pored Amfiteatra tu su utvrđeni i drugi važni sadržaji kao što su: trgovački dio, javni sanitarni dio, vježbalište sa kupalištem, javna kuća, kraljevska nekropola sa 150 grobova.
Tu su i vidljivi ostaci kupole objekta na kojima se vide slike ukrštanja raznih naroda sa domaćim svijetom, kao što su turci osmanlije, rimnjani i dr. Prepoznatljiva je i slika glave sa otužnim licem, koja vapi za mirom i kao da izgovara riječi „prestanite ratovati i smirite se već jednom“.
Nakon razgledavanja i detaljnog upoznavanja značajnog ovog arheološkog nalazišta u Restoranu na samoj obali Sredozemnog mora, Turistička agencija Nikal je za sve izletnike u Salanisu pripremila zajednički ručak sa aperitivom, ribljim specijalitetom i vinom iz Čilea. Slike prikazuju detalje ostataka grada Salamisa.

Slika 8

7. dan (7.12.2016.) Slobodan dan i po vlastitom nahođenju.

Ovaj slobodan dan koristio je veći dio kutinskih izletnika, a njih je svega nekoliko otišlo na fakultativni izlet u Pafos, grad na južnom dijelu otoka Cipra koji pripada ciparskim grcima.
Nama koji smo ovaj dan koristili po vlastitom nahođenju, proveli smo ga šetajući i  upoznavajući moderne hotelske kapacitete na samoj obali mora, a koji su od našeg Hotela udaljeni 6 – 7 km.
Zatim smo obilazili trgovine kupujući potrepštine potrebne za put kući, koji je uslijedio već slijedećeg dana. Nakon kupovine valjalo se i okrijepiti u vrlo lijepom i ugodnom kafiću.               Slike prikazuju detalje sa ugodno provedenog slobodnog dana.

Slika 9
8. dan (8.12.2016)  Povratak kući

Povratak kući je tekao istom rutom i istom vrstom putnih sredstava kao i dolazak na Cipar. Dakle, autobusom od hotela do zračne luke Ercan na Cipru, zatim avionom na relaciji Ercan – Antalija – Ljubljana, pa autobusom do Zagreba, gdje nas je dočekao naš autobus i odvezao nas je u našu Kutinu. Sve u svemu, bilo je ovo jedno lijepo i nezaboravno turističko putovanje.

Nema komentara:

Objavi komentar