srijeda, 24. kolovoza 2016.

Ponovni susret sa Antalijom (Turska) biserom Sredozemnog i Egejskog mora 3.3-10.3.2016.godine.

U organizaciji turističke agencije NIKAL iz Zagreba stigla je vrlo povoljna ponuda za ponovni posjet Antaliji u južnoj Turskoj, a koju je prihvatio veći dio turista iz kutinskog sastava iz prethodne posjete ovoj destinaciji 2014.godine. Zbog nedovoljnog broja turista iz Hrvatske, objedinjena je hrvatska i slovenska grupa, tako da je let avionom organiziran iz Ljubljane.

1. dan
Put do Zagreba je organiziran u aranžmanu sa Čazmatransom, a od Zagreba do aerodroma Brnik obavljen je autobusima Agencije Nikal (na trošak agencije), dok je let za Antaliju bio sa turskom aviokompanijom koji je trajao oko 2,5 sati.
Nakon dolaska u Antaliju posjetili smo poznati slap Karpuzkaldiran, te smještaj u hotelu AKKA  Delmar u Kemeru. Kolaž fotografija prikazuje dolazak na aerodrom Brnik, let i dolazak u Antaliju, slika 1 i 2.


slika 1


slika 2
Antalija je jedan od najljepših gradova turske rivijere, zaštićen je veličanstvenom planinskom kulisom planine Taurus. To je grad u kojem uspijeva bogata vegetacije i to je ujedno najbrži rastući grad u Turskoj, čiji je godišnji prirast stanovništva čak preko 100 000 stanovnika. Danas broji preko 1.4000 000 stanovnika. Njegove su znamenitosti Sahat kula, spomenik Kemalu Ataturku, te čuveni vodopad Kapuzkaldiran i mnoge druge.
Kolaž fotografija prikazuje samo neke od poznatih znamenitosti grada Antalije. Slika 3.

slika 3

Hotel AKKA i njegova unutrašnjost prikazan je na kolažu slika 4.


slika 4
U ovom hotelskom kompleksu posebno nas se je dojmila briga o mačkama, koje su u Turskoj i inače zaštićene i o njima se vodi posebna zajednička briga. U ovom hotelskom kompleksu izgrađen je objekt za mačke o kojima brine hotelsko osoblje, a hotelska plaža na Sredozemnom moru je uređena i povezana sa dvorištem hotela opremljenim sa sa svim potrebitim rekvizitima za goste (ležaljke i stolovi za igranje stolnog tenisa i dr.)
Kolaž fotografija zorno prikazuje navedene detalje, slika 5.


slika 5
2. dan
Drugog dana uslijedila je orijentacijska vožnja gradom Antalijom i daljnje upoznavanje njegovim ljepotama i znamenitostima. U prostorijama hotelskog kompleksa, turistička voditeljice naše grupe gospođica Ivana Grdić održala prezentaciju predstojećih izleta grupe, kako u samom gradu Antalija, (Sportski park i gradska plaža) tako i van  njega (Pamukale i antički grad Hijerapolis). Kolaž fotografija prikazuje detalje gradske plaže i sportskog parka, slika 6. 

slika 6
3 dan
Treći dan je organiziran turistički obilazak tzv. Pamučne plaže Pamukkale, kao i antičkog grada Hiaripolisa. Pamukale je prirodni fenomen star nekoliko tisuća godina i na listi je UNESCO-ve baštine. To su snježno bijele terasaste vapnenjačke vodrnr površine jedne ispod deugih, a iz daljine podsjećaju na veliki snježni prostor impresivnog izgleda. Detalji ovoga kompleksa prikazani su na kolažu fotografija slika 7.


slika 7
Ostaci raskošnog grada Hierapolisa nalaze se iznad  teresastih padina Pamučne plaže sa ostacima raznih građevina, amfiteatrom i termalnom banjom za koju postoje dokazi da se tamo odmarala i čuvena Avrodita sa svojim prijateljem i ljubavnikom Markom Antonijem.
Kolaž fotografija prikazuje detalje ostataka grada, amfiteatra i termalne banje, koje je i danas u uporabi, slika 8.

slika 8
4. dan
Četvrti dan je proveden na obilasku starog dijela grada Antalije, trgovačkih ulisa, stare luke, kao i vožnje brodom i razgledavanje izgleda tog dijela grada sa mora. Kolaž fotografija prikazuje detalje sa tog obilaska, slika 9.

slika 9
5.dan                                                   
Peti dan je proveden u obilasku unutrašnjeg dijela Antalije, susretom sa snježnim pokrivačem, ali i sa procvjetalim bademima.
U večernjim satima u Hotelu bilo je tu i odmora za dušu, najme, za nas goste i turiste iz Hrvatske i Slovenije je priređen program trbušnog plesa sa čime smo svi bili zadovoljni i oduševljeni. Kolaž fotografija prikazuje detalje obilaska, slika 10.

slika 10
6. dan                                            
Šesti dan je bio namijenjen za obilazak tvornice ćilima, tvornice kožne galanterije, kao i tvornice nakita i draguljarnice. U tvornici kožne galanterije za nas posjetitelje, organizirana je modna revija koja je oduševila sve posjetitelje. Kolaž fotografija zorno prikazuje detalje sa tih događanja, slika 11.

slika 11
7. dan
Sedmi dan je organiziran fakultativni izlet na Olympos – jedan od najviših vrhova turskog dijela gorja Taurus.
Do vrha Olympos  putovalo se autobusom sve do žičare koje se nalazi ispod vrha, zatim žičarom do vrha Olymposa. Vrh Olimposa se nalazi na koti od 2365 m/nv, a dužina žičare je duža od bilo koje u Europi. Na vrhu Olymposa nalazi se ugostiteljski objekt sa vidikovcem sa koga smo uživalu u fascinantnom pogledu, koji se doimao kao pogled sa vrha svijeta.
Nakon posjeta Olymposu, u nižem dijelu gorja Taurus, u prirodnom ambijentu organiziran je zajednički ručak – pastrva pečena i zasebnoj zemljanoj posudi, turski spacijalitet.
Kolaž fotografija prikazuje ukupan doživljaj, kako sa ugođaja na Olymposu, tako i na ručku u prirodnom okruženju, te večernje kupanje i hotelskom bazenu, slika 12 i 13. 

slika 12
slika 13
8. dan
Osmi dan: Povratak kući je sadržavao trasfer do zračne luke u Antaliji, gdje nas je dopratila sjajna turistička voditeljica Ivana Grdić, zatim let do Ljubljane, te autobus od Agencije NIKAL do Zagreba i konačno u Zagrebu nas je čekao naš minibus koji nas je dovezao u Kutinu.
Kolaž fotografija prikazuje detalje povratka kući, slika 14.

slika 14
Napomena:
Ovom prilikom valja u znak pažnje i zahvalnosti izuzetnoj turističkoj voditeljici Ivani Grdić iz Zagreba posvetiti tekst koji glasi, „Hvala ti Ivana na kompetentnoj voditeljskoj ulozi koju si odradila sa visokim stupnjem znanja, volje i ljubavi prema povijesnim i drugim spoznajnim sadržajima koje si nam besprijekorno prezentirala“
Slikovni dio tvoje voditeljske uloge, upravo govori o navedenim detaljima, slika 15.

slika 15

Nema komentara:

Objavi komentar