utorak, 26. studenoga 2013.

Putovanje u Austriju, Češku i Slovačku - 2013.g.

Ovaj izlet je organiziran u vremenu 21. do 25.06. 2013.godine, čije je detalje važno zabilježiti, kako zbog same rute putovanja, tako i zbog lijepog i bogatog sadržaja. A upravo taj sadržaj je pobudio interes, da se sukladno mogućnostima, ovakvi izleti ne propuštaju.
Naime, Odred izviđača Betlehem Kutina, a unutar njega Izviđači veterani prema svom geslu „Europska lutanja kutinskih izviđača“ organizirali su ovaj interesantan izlet koji je obuhvatio razgledanje i upoznavanje sljedećih gradova: Beč, Lysice, Brno, Prag i Bratislava. Na samom početku ovoga teksta, valja spomenuti veliko zadovoljstvo svih izletnika, a posebno mene i Ane jer smo u punom smislu riječi doživjeli prekrasne trenutke razgledavajući i upoznavajući značajne europske gradove, njihov povijesni značaj, kulturu i tradiciju.
Na izlet nas je krenulo 40-tak osoba autobusom u ranim jutarnjim satima, tako da smo nešto prije 11 sati stigli u Beč. Putovanje je bilo vrlo interesantno, puno pojedinačnih dosjetki, viceva, šala, pa i smijeha.

BEČ (21.06.2013.godine)

U Beču ispred dvorca Belvedere dočekala nas je turistička voditeljica Anja Haupt Feld (rodom iz Zadra), koja je na tečnom hrvatskom jeziku govorila o Beču čije smo znamenitosti razgledavali nešto pješice, a nešto i iz autobusa. Na slici 1 prikazan je prvi susret i upoznavanje iz usta turističke voditeljice Anje, 

slika 1
Prvo odredište za razgledavanje i upoznavanje bio je upravo dvorac Belvedere koji ima veliku i dugu povijest.
Dvorac se sastoji od tri dijela: Gornji Belvedere, Donji Belvedere i vrtovi dvorca Belvedere. To je kompleks baroknih palača podignutih za vrijeme austrijskog princa Eugena Savojskog. Dvorac je izgrađen u vremenu između 1714 i 1723. Godine., a i kasnije je još dograđivan i uređivan.
Godine 1752. godine dvorac kupuje austrijska carica Marija Terezija i koristi ga za svoje državničke potrebe. U tu svrhu je još dugo korišten od strane austrijskih vladara. Danas čitavi dvorac Belvedere je veliki Muzej koji prezentira austrijsku bogatu povijest. Na slici 2 su Ana i Marko ispred dvorca Belvedere.
slika 2
Zatim je uslijedilo upoznavanje ostalih Bečkih znamenitosti. Kao, što su to Prater, (lat. Pratum – livada) poznato rekreacisko područje sa nizom različitih sadržaja Veliki kotač koji je izgrađen krajem 19. Stoljeća, te Prater Tower koji posjetitelja može sa 60 km/sat na 117 m visine, te sadržaji kao što su Carsko lovište, šetnice i dr. Na slici 3 prikazan najpoznatiji detalj – Veliki Kotač.

slika 3
Zatim, tu su i mnoge druge zanimljivosti kao što su sakralni objekti, državne institucije, stambeni kompleksi i sl. Na kolažu fotografija br 4 prikazani su Crkva sv. Stjepana. 

slika 4
Zajednička fotografija za dugo sjećanje na Beč prikazana je na slici br 5.

slika 5

LYSICE (21-25.06.2013. godine)

Lysice je mali gradić nedaleko Brna u Češkoj, gdje smo bili smješteni u isto imenom hotelu (Hotel Lysice) za čitavo vrijeme našeg boravka u Češkoj. Taj gradić i naš hotel bili su ishodište svih naših turističkih putovanja, posjeta i upoznavanja svega onoga što smo planirali vidjeti u Češkoj, a to su: Brno, spilja Maccoha, susret sa češkim izviđačima, Prag i Bratislava u Slovačkoj. U Hotelu nas je dočekao „stari“ prijatelj kutinskih izviđača Karel Patik iz Kunštata i pratio nas na svim destinacijama koje smo u Českoj obilazili, bio nam je od velike pomoći tijekom čitavog boravka u Češkoj.
U Lysicama smo posjetili i tamošnji dvorac, značajan po svom baroknom izgledu, kako objekta, tako i vrta koji mu pripada. Na slikama 6, 7 i 8  prikazani su detalji gradskog parka, dvorca i vrta.

slika 6
slika 7
slika 8
Dvorac u Lysicama izgrađen je još u 14. stoljeću, a dograđen je sa novim dijelom objekata i vrtom u 16. stoljeću. To je jedan od najpoznatiji dvoraca u Moravskom okrugu koji je građen u baroknom stilu. Prvi vlasnik mu je bio Emanuel Dubsky, a posljedni je bio Albrecht Dubsky kome je, nakon II. svjetskog rata oduzet i danas je u vlasništvu Republike Češke.
Dvorac je bogato opremljen starim namještajem ručne izrade, keramikom i porculanskim posuđem, starim oružjem i ukrašen je prekrasnim vrtnim kompleksom u kome se nalazi raznovrsno egzotično bilje.

BRNO (22.06. 2013.godine)

U povijesnom smislu treba spomenuti nekoliko značajki o gradu Brno u Češkoj. Naime prva naselja u tom području vezana su za Kelte još u V. vijeku, a od 1021.godine tu se nalazio zamak vladajuće Češke dinastije Pžemislovaca.
Kralj Češke Vaclav I. već je 1243.godine Brnu dao gradske povlastice. Tijekom svoje duge prošlosti i razvoja Brno je danas postao drugi najveći grad u Češkoj i glavni grad Moravskog okruga sa čitavim nizom objekata i drugih sadržaja koje je valjalo vidjeti iz bliza.
Dolazak naše grupe izletnika u Brno u ranim jutarnjim satima 21.06.2013.godine na cijelodnevno upoznavanje sa gradom, omogućeno nam da se iz neposredne blizine uvjerimo u sve njegove ljepote. Karel Patik nam je osigurao turističkog vodiča Libušku -----, koja nam je predstavila grad Brno i detaljno nas je upoznala sa svim značajnim znamenitostima Brna, uspješan prevoditelj joj je bio naš izletnik Nedeljko Vukić.
Grad ostavlja dojam da je izgrađen po mjeri čovjeka, grad brz žurbe i gužve i u njemu se osjeća duša čitave češke države. U Brnu se nalazi čitavo mnoštvo atrakcija, od habzurških rezidencija, kulturnih ustanova, opera, komunističkih dvorana, pa sve do funkcionalne arhitekture i to:
  • Nacionalno kazalište,
  • Sakralni objekti,
  • Masarykovo sveučilište,
  • Moderni trgovi i spomenici, te nezaobilazni
  • Dvorac Spilberg.
Na slikama 9 i 10 prikazani su: Kazalište, Crkva svetog Petra i Pavla, te glavni trg sa modernim spomenikom. 

slika 9
slika 10
Ovaj moderan i umjetnički spomenik na glavnom trgu u Brnu i služi kao glavna atrakcija za posjetitelje jer podsjeća na najveći "organ" u Češkoj, a njegov autor je kipar Jurak. Spomenik pri samom vrhu ima blaga svijetla. Na upit što predstavlja ovaj spomenik, turistička voditeljica je kazala da ju je sramota odgovoriti na to pitanje.

Na slici 11 su Ana i Marko u centru Brna.

slika 11
Dvorac Spilberg je u Brnu danas glavna turistička atrakcija, kako zbog svoje povijesti, tako i sadržaja koja su se u njemu tijekom proteklih vremena odvijali.
Dvorac je utemeljen još u 13 stoljeću na istoimenom brežuljku pokraj Brna iz čega je i dobio svoje ime. Utemeljitelj dvorca je grof Otokar III., a najstariji zapisi o njemu datiraju iz 1277 – 1279. Godine. Izgrađen je kao kraljevski dvorac u Moravskoj koji je služio kao potpora kraljevskoj vlasti. Dosta vremena je dvorac bio i sjedište rimsko-njemačkog carstva, kasnije je služio i kao vojni zatvor, a sada je to značajan Muzej grada Brna.
Na slici 12 prikazan je detalj dvorca i pogled na Brno, naravno i Ana na zidinama pokraj topa koji je u davna vremena služio za obranu grada.
slika 12
Nakon posjete i upoznavanja znamenitosti Brna, uslijedilo je ugodno iznenađenje koje nam je osigurala Blanka Patik, kćerka našeg, već spomenutog Karela Patika. To iznenađenje bila je usputna posjeta Arboretumu Ricmonice.

ARBORETUM RICMONICE (22.06.2013.godine)

Ovaj Arboretum čini prekrasna priroda u šumi Ricmenice, a smješten je na površini od 4,31 hektara. To je jedan od najvrijednijih zbirki četinjača u Češkoj. Arboretum je u 60-tim godinama prošlog stoljeća utemeljio prof. Henry Chmelar, u njemu se nalazi više od sto vrsta biljaka, a mnoge su sa destinacija iz cijelog svijeta.
U Arboretumu se, osim specifičnih i rijetkih biljaka ističe livada u njegovoj sredini, spomen stablo i izvor pitke vode. Sljedećih nekoliko fotografija zorno će prikazati Arboretum koga smo sa zadovoljstvom posjetili. Na slici 13 prikazana su dva detalja koja zorno prezentiraju Arboretum, u prvom djelu je spomen na kome su ispisani tekstovi izreka i misli mnogih umjetnika, znanstvenika i pjesnika svjetskog značaja. Tu je i ime velikog pjesnika sa naših prostora Jovana Jovanovića Zmaja sa riječima: „Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi, a drvo je blagoridni, pa će da nagradi“. Ove su riječi i te kako prigodne za ambijent kao što je ovaj Arburetum. 

slika 13
Na slici 14 je primjerak egzotičnog drveta koje se rijetko može vidjeti u našem podneblju.

slika 14
Na slici 15 prikazan je naš češki prijatelj koji je za vrijeme našeg boravka u Češkoj stalno bio sa nama, Karel Patik sa suprugom Martom i unukama Kristinom i Emom.

slika 15
Šetajući i razgledavajući bogatstvo mnogih vrsta biljaka, naši izletnici su se na trenutak usmjerili na branje jagoda i vrganja, kojih je tu bilo u izobilju, kako je to prikazano na slici 16.

slika 16
Na slici 17 prikazan je detalj sa upoznavanja o vrstama bilja i njihovog porijekla od strane rukovoditeljice Arboretuma (sa šeširom na glavi).

slika 17
SPILJA MACCOHA (23.06.2013.godine)

Područje Moravskog krasa poznato je po velikom broju vrtača i spilja, ali spilja Maccoha je najveća ne samo u Češkoj, nego i u čitavoj centralnoj europi.
Prema jednoj od legendi, ime Maccoha (Maćeha) nastalo je tako što se je nekada davno jedna zločesta maćeha htjela osloboditi svoga posinka na način da ga je baci u duboku i opasnu spilju od kuda se ne može vratiti, niti ga može netko tu pronaći.
No, na sreću dijete se zakvačilo za granu stabla koje je izraslo na litici spilje i tamo ostalo. Nakon nekog vremena od spomenutog događaja, mještani su pronašli nesretno dijete i tako ga spasili od sigurne smrti. Za taj pokušaj ubojstva, mještani su osudili zločestu maćehu i nemilosrdno je bacili u ponor iste spilje, koja je od tada spilja nazvana maćeha. Iako postoji više legendi u svezi imena spilje, za ovu gore ispričanu, smatra se kao istinita.
Spilja je duboka 139 metara, a dugačka cca 35 kilometara. Na čitavoj toj dužini nalazi se veliki broj podzemnih prostorija u koji ma su prekrasni stalagmiti i stalaktiti kao i drugi oblici prirodnih naslaga koji podsjećaju na razne valove, zavjese spomenike i sl. Svaka od tih podzemnih prostorija ima svoje ime, a ona za koju se smatra da je najljepša, zove se Masarykov dom.
Osim navedenog, kroz spilju teče rijeka Punkva koja u spilji snabdijeva vodom dva jezera što su skrivena među stijenama. Podzemnu rijeku i jezera, posjetitelji mogu vidjeti i u tome uživati vozeći se čamcem, kao i taj čitavi podzemni kompleks.
Ova spilja kroz svoju povijest bilježi i jednu ružniju sliku, naime tu su se događala i mnoga samoubojstva znanih i neznanih osoba, tako da je kroz čitavo ovo vrijeme zabilježeno 70-tak osoba koji su si skakanjem u dubinu spilje oduzeli život.
No, i unatoč takvim događanjima, spilja Macoha i čitavi Moravski kras, posjetitelju – izletniku nudi beskrajno puno lijepih vidika, kao i odličnu turističku ponudu kako domaćim, tako i stranim turistima.

Na slici 18 prikazana je shema špilje Maccoha.

slika 18
Na slici 19 prikazan je plato sa koga se pruža pogled prema dubini spilje.
slika 19
Do ulaska u spilju silazi se strma šumska staza koja je prikazana na slici 20.

slika 20
Nakon napornog spuštanja strmom stazom poneki su naši izletnici koristili i štapove, pa i dva, kako bi bez padova stigli do samog ulaza u spilju
Ulaskom u spilju sve nas je obuzimala određena količina jeze, jer je svatko imao osjećaj nelagode ne znajući što ga čeka u toj dubokoj, nepoznatoj i prirodnoj utrobi zemlje. 
Već prvim korakom u spilju, dočekao nas je veličanstven prizor mnoštva figura svih oblika koji su se stvarali kroz stotine, pa i milijune godina.
Na slici 21 prikazan je detalj susreta sa svim tim podzemnim prostorom veličanstvenog izgleda
.
slika 21
Na slijedećoj slici 22 prikazan je detalj stalagmita u obliku zastora.

slika 22
Slijedi prikaz na slici 23 stalaktita i stalagmita, čiji će razmak od cca 20 cm, a prema dosadašnjem praćenju rasta, taj razmak biti će spojen za 730 godina.

slika 23
Na slici 24 prikazana je rijeka Punkva koja posjetiteljima omogućava vožnju čamcem kako bi se unutrašnjost spilje mogla detaljnije razgledati.

slika 24
Sukladno programu ovog izleta, u poslije podnevnim satima 23.06 2013.godine realiziran je i susret sa skautima "Moravski kras", obilazak tog kraškog područja kao i demonstracija penjanja po stijeni. Organizirana je i posjeta etno muzeju.
Na slici 25 prikazan je susret sa českim skautima upravo na spomenutom kraškom području u blizini mjesta Viškovo.

slika 25
Na slici 26 prikazana je demonstracija penjanja po stijenama Moravskog Krasa, kao jedna od vještina koju njeguju skauti iz Viškova..

slika 26
Ovaj dan je bio vrlo bogat raznim događanjima, pa je tako ostvarena posjeta i tehničkom muzeju u mjestu Rudice. Tu su izloženi razni eksponati koji, osim tehničkih naprava i uređaja sadržavaju i primjerke raznih ruda i minerala iz Moravskog kraja, ali isto tako tu su prezentirani etno primjerci alata i kuhinjske opreme.
Na slici 27 prikazana je stara opremljena kuhinja, koja je poznata i u našim hrvatskim selima.

slika 27
Ovako bogat izletnički dan pamtiti će se i po tome što nas je supruga Karela Patika, gospođa Marta počastila slasnim kolačima koji su bili njenih ruku djelo iz domaće češke kuhinje.

PRAG (24.06.2013.( godine)

Posjet Pragu bio je kao „šlag na tortu“. Osim izgleda grada, i sadržaja, ja i Ana smo se ugodno iznenadili brojem turističkih grupa koje ga posjećuju. Naime, na svakom koraku vidjele su se oznake turističkih voditelja sa raznim zastavicama, trakama i kišobranima svakojakih boja kako bi svaki od njih bio prepoznatljiv unutar „vlastite“ grupe. Samo na taj način mogla se donekle osigurati sigurnost da se netko ne bi izdvojio, pa čak i izgubio.
Činilo se da je takvih grupa i voditelja čak više nego što smo vidjeli u Beču. To zapravo i nije čudno, jer i Prag spada u red najpoznatijih europskih destinacija koje valja vidjeti i osjetiti.
Prag je glavni grad Češke sa 1,2 milijuna stanovnika, sa bogatom, dugom i burnom prošlosti koja je interesantna za svakog posjetitelja. Impozantan je podatak da u Pragu postoje arheološki nalazi iz starijeg kamenog doba. Još prije 2000 g.p.K., Kelti su tu utemeljili naselje, iza njih tu su došli Germani i na kraju Slaveni
Prema legendi, grad Prag je utemeljila dinastija Premislovića na obali rijeke Vltave, a u 9. stoljeću sagrađena je tvrđava na mjestu današnjeg Praškog dvorca koji postaje jezgra grada. Još 973. godine u Pragu je utemeljena biskupija koja je bila dio nadbiskupije Majnca i to sve do 1344. godine, kada ona postaje samostalna nadbiskupija.
Nakon toga grad je postao sjedište čeških kraljeva i intenzivno se razvija i postaje jedan od poznatijih europskih gradova. Zatim postaje moćno industrijsko središte sa mnogim obrazovnim i kulturnim nasljeđem. (Karlovo sveučilište je najstarije sveučilište u srednjoj Europi).
Znamenitosti koje krase grad Prag spadaju u riznicu svjetske vrijednosti i sa kojima se valja upoznati i tako proširiti vlastite vidike. Spomenimo neke od njih:

  • Hradčani i Praški dvorac u njima,
  • Stari grad (Staromestske namesti), 
  • Astronomski sat,
  • Sakralni objekti, posebno crkva svetog Vida,
  • Karlov most,
  • Karlovo sveučilište,
  • Nacionalni muzej,
  • Plešuća kuća,
  • Zlatna ulica,
  • Vaclavske namesti i mnogo toga drugog.
Ono što ni naša izletnička grupa nije propustila vidjeti i upoznati odnosi se na: Hračane, Karlov most, Sakralne objekte, Kraljevski dvor, Vaclavske namesti i dr.
Tekstom i slikom prezentirati će se samo neki važniji detalji koji su viđeni u Pragu. Najveću pomoć u upoznavanju grada pružila nam je turistička voditeljica Jarmila Hybsova, koja je na pristupačan način objasnila sve ono što je važno i značajno spoznati o Pragu.
Na slici 28 prikazana je panorama Praga.

slika 28
Hradčani su poznata praška četvrt u kojoj se nalazi kompleks objekata vezanih za prošlost i sadašnjost Praga. To su Hradčani noću, objekt Vlade republike češke, i kraljevska palača. Hradčani datiraju od davne 880. godine. Na slici 29 prikazan je pogled na Hradčane noću.

slika 29
Na objekt gdje smještana češka vlada, turistička voditeljica je posebno upozorila na skandal koji se dogodio sa predsjednikom vlade i njegove tajnice, i to da je sramota za češku državu. Na slijedećoj slici 30 prikazan je objekt češke vlade.

slika 30
Hradčani. poznati kraljevski dvor predstavlja posebno lijep objekt u kome stoluje predsjednik države, a ispred dvora je stalna straža koja čuva objekt i predsjednika. Na desnom krilu dvora je postavljen jarbol na kome je izvješena zastava i to samo u vrijeme dok se u objektu nalazi predsjednik, a u suprotnom, zastava je spuštena. Na slici 31 prikazan je dvorac na kome se vide stražari i ulaz u dvorac, a zastava govori da se predsjednik nalazi u dvorcu.

slika 31
Zajednička fotografija naših izletnika snimljena ispred dvorca, slika 32.

slika 32
Crkva svetog Vida u Pragu je jedan od najmonumentalnijih crkava u srednjoj Europi. Građena je u gotičkom stilu, ali se u njoj vide tragovi i drugih umjetničkih stilova, renesanse, baroka do neogotike. Izgrađena je u vrijeme Karla IV. i u sastavu je drugih rezidencijalnih objekata u Hradčanima. Njen kamen temeljac postavljen je 1344. godine, a dograđivana je još nekoliko puta.
Na slici 33 prikazan je detalj vanjskog i unutrašnjeg izgleda crkve.

slika 33
Karlov most također ide u red znamenitosti Praga kako po vremenu gradnje, tako i po svom umjetničkom izgledu. Izgrađen je 1375. godine na mjestu starog Juditinog mosta kod koga su za vezivno sredstvo kamena koristila jaja.
Karlov most je upečatljiv po dva gotička tornja, po jedan sa svake strane. Most je dugačak 515 m, a širok 9,5 m a na njegovim stranicama nalazi se 30 kipova raznih svetaca, slika 34.

slika 34
Nakon provedenih sati razgledavanja došlo je i vrijeme ručku koji je organiziran u Restoranu nedaleko Karlovog mosta sa mnogim češkim specijalitetima, svi smo pohitali tamo. Na slici 35 prikazan je detalj sa ručka koji je svakom od nas i te kako prijao.

slika 35
Nakon obavljenog ručka još nam je ostalo vremena da pogledaju neke praške znamenitosti i na kraju Vaclavske namesti. To je veliki trg, dugačak 750, a širok 63 metra. Trg se u neko prijašnje vrijeme zvao Konjski trg zbog trgovine konjima na njemu. Tu je i kip svetog Vaclava na konju poji predstavlja patrona Češke. Trg je poznat i po tome što se za vrijeme praškog proljeća na njemu spalio student Jan Palaska. Slijedi prikaz Vaclavskih namesti na slici 36.

slika 36
BRATISLAVA I POVRATAK U KUTINU (25.06.2013.godine)

Nakon intenzivno provedena četiri dana upoznavajući se sa znamenitostima gradova Beča, Lysica, Brna, Praga te posjete spilji Maccoha i većeg dijela kraškog područja moravskog kraja kako je to i prezentirano u gornjim tekstovima i slikama, došlo je vrijeme i povratka kući.
No, kako je to i u Programu izleta predviđeno, najprije smo posjetili Bratislavu, obišli neka mjesta, obavili zadnju kupovinu prema vlastitom izboru i potrebama, osvježili se pićem i kavom te smo krenuli i stigli u kasnim popodnevnim satima u Kutinu.
Vidjeti Bratislavu i njene znamenitosti uvijek se višestruko isplati, ma koliko god se puta vraćali tamo.
Bratislava je glavni grad Slovačke, ima oko 460.000 stanovnika, glavno je industrijsko i kulturno središte Slovačke, i naravno glavni je grad Bratislavske pokrajine. Grad je smješten na rijeci Dunav, od Austrije je udaljen svega 4 km, a od Mađarske 13 kilometara. Već i zbog toga, ali i zbog značaja, Bratislava je važan grad srednje Europe.
Znamenitosti po kojima se Bratislava prepoznaje su: Bratislavski dvorac na brdu pored Dunava, Katedrala svetog Martina, Crkva svete Klare, Mihaelov toranj, Muzej ljekarništva, Stara vijećnica, Nadbiskupska palača, Slovačka galerija, Slovačko narodno kazalište, novi most preko Dunava i mnogo toga drugog.
Na slici 37 prikazana je panorama Bratislave na kojoj dominira Katedrala svetog Martina, rijeka Dunav i na njemu novi most.

slika 37
Slijedeća slika 38 prikazuje novi most kao ljepotica Dunava.

slika 38
Jedno od danas najpoznatijih znamenitosti je Bratislavski dvorac čija povijest seže sve do 10 stoljeća kada su na tom području vladali Luksemburški kraljevi. Dvorac je smješten na brdu iznad dunava u gotičkom stilu, a po izgledu zbog četiri kule je kao stol okrenut naopačke.
Njegov najpoznatiji stanovnik je bila Austrougarska carica Marija Terezija, a danas se u dvorcu nalazi dio Slovačkog narodnog Muzeja. Na slici 39 prikazan je Bratislavski dvorac.

slika 39
Na slici br. 40 prikazano je slovačko narodno kazalište.

slika 40
Kako je tijekom posjeta bilo dosta kišovito vrijeme, na slijedećoj slici 41 prikazana je šetnja na kiši Marka, Milke i Ane (snimio Pipin).

slika 41
I na kraju posjeta kišnoj Bratislavi, valjalo se, prije puta za kući, okrijepiti sa šalicom crne kave, slika 42.

slika 42
Nakon što smo svi sretno stigli svojim kućama, a što drugo reći, nego:

Bilo je lijepo, sadržajno, korisno i nezaboravno!

Nema komentara:

Objavi komentar